ANTALYA’nın simgelerinden biri olan Karaalioğlu Parkı’ndaki 80 yıllık miradora delikler açılarak demir çubuklar çakıldı

ANTALYA’nın simgelerinden biri olan Karaalioğlu Parkı’ndaki 80 yıllık miradora delikler açılarak demir çubuklar çakıldı. Tarihi miradora tel örgü germek için yerleştirilen demir çubukların Hıdırlık Kulesi’nin restorasyonunu üstlenen şirket tarafından yapıldığı belirtildi. Miradora açılan deliklere ve tel örgüye tepki gösterenler, ‘Antalya’ma dokunma’ diye kampanya başlattı. 

10 Nisan 2021
ANTALYA’nın simgelerinden biri olan Karaalioğlu Parkı’ndaki 80 yıllık miradora delikler açılarak demir çubuklar çakıldı

MİRADORA TEL ÖRGÜ
 
Miradora yapılan işlemi gündeme taşıyan araştırmacı Süleyman Bulut, “Tarih kokan bu taş bloklara kimse bu kadar zarar veremezdi. Bu zararı verenin restorasyon şirketi olması da ayrı bir handikap. Falezler ışıklandırma deliklerinden kurtuldu derken, inadına yapılırmış gibi 1. Mirador’un üçte ikisinin iç kısmı delik deşik edildi. Yere bile delik açmadan bu ihtiyaç giderilemez miydi?” diye sordu.
 
ANTALYA’NIN KALBİNE HANÇER
 
Tarihi yapıya açılan delikleri ve çakılan demir çubukları ‘çirkinlik’ olarak adlandıran kent tarihçisi Hüseyin Çimrin de, “Günün her saatinde renkten renge dönüşen, o güzel Beydağlarımızı seyrettiğimiz güzel miradora yazık edildi. Antalya’nın kalbine resmen hançer saplandı. Keşke ölseydim de bu görüntüyü görmeseydim. Böyle olmaz ki, böyle de yapılmaz ki” ifadelerini kullandı.
 
‘YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN’ ÇAĞRISI
 
Tarihi miradora delikler açılmasına sosyal medyada tepki yağdı. Uygulamaya tepki gösteren bölge sakini Ahmet Güzel, “Bu fotoğrafı gördüğüme inanamıyorum. Antalya’nın güzelliklerini bu kadar bozan bir iş nasıl yapılır? Lütfen sessiz kalmayalım. Bu yanlıştan dönülsün” diyerek uygulamanın durdurulması çağrısı yaparken, bazı vatandaşlar da belediye yetkililerine seslenerek bu çalışmanın neden yapıldığını sordu.
 
80 YILLIK SEYİR TERASLARI
 
Miradorların yer aldığı Karaalioğlu Parkı’nın yapımına Haşim İşcan’ın valiliği döneminde, 14 Ağustos 1940 tarihinde kurulan Antalya’yı Güzelleştirme ve Tanıtma Cemiyeti öncülüğünde 2 Mart 1941 tarihinde başlandı. Karaalioğlu Parkı, üç sene süren çalışmalar sonrasında İnönü Parkı adıyla 29 Nisan 1943 tarihinde hizmete girdi. 140 bin metrekarelik bir alana sahip parkta denize doğru uzanan birbirine paralel üç cadde yer alır. Bu caddeler ‘mirador’ denilen 3 seyir terasıyla sonlanır. Doğudaki Hıdırlık Kulesi’nin yanında yer alan teras ‘1’inci Mirador’ diye anılır. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.