KÜRESEL TEKNİK ARIZA: HAVA YOLU VE BANKACILIK SİSTEMLERİNDE BÜYÜK KESİNTİ

Dünya genelinde pek çok hava yolu şirketi, havalimanı, banka, medya kuruluşu ve Londra Borsası, Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’ın sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle büyük bir teknik aksaklık yaşadı. 

19 Temmuz 2024
KÜRESEL TEKNİK ARIZA: HAVA YOLU VE BANKACILIK SİSTEMLERİNDE BÜYÜK KESİNTİ

CrowdStrike, dünya genelinde işletmeleri etkileyen bu kesintiye neden olan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılara geçici bir çözüm sunduklarını duyurdu.

 

Microsoft'tan Açıklama

 

ABD’li teknoloji şirketi Microsoft’tan yapılan açıklamada, Microsoft 365 sistemindeki çeşitli uygulamaları etkileyen teknik sorunun araştırıldığı belirtildi.

 

Hava Yolu Şirketleri Etkilendi

 

ABD merkezli hava yolu şirketi Frontiers tarafından yapılan yazılı açıklamada, şirketin sistemlerinde Microsoft kaynaklı teknik sorunlar yaşandığı ve diğer şirketlerin de bu sorundan etkilendiği belirtildi. Şirket, sistemlerin kademeli bir şekilde normale döndüğünü bildirdi.

 

Londra Borsası'nda Kesinti

 

Londra Borsası (LSEG) ise haber ve veri platformunda dünya çapında kullanıcı erişimini etkileyen bir kesinti yaşandığını duyurdu. Asya ticaret seansı sırasında LSEG, haberlerin platformda yayınlanmasını engelleyen küresel bir teknik sorunla karşılaştı.

 

Sky News Canlı Yayın Yapamadı

 

Sky News Yönetim Kurulu Başkanı David Rhodes, sosyal medya sitesi X üzerinden yaptığı açıklamada, “Sky News, bu sabah canlı yayın yapamadı ve şu anda izleyicilere kesintiden dolayı özürlerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Uçuşlar İptal Edildi

 

Basına yansıyan haberlerde, ABD’deki çok sayıdaki havalimanının yanı sıra Almanya, İspanya ve Avustralya’daki havalimanlarında yaşanan teknik aksaklıklardan ötürü çok sayıda uçuşun yapılamadığı belirtildi. Berlin Brandenburg Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar durduruldu ve Berlin varışlı mevcut uçuşlar farklı havalimanlarına yönlendirildi.

 

Bankacılık Sistemleri de Etkilendi

 

Avustralya’nın çeşitli eyaletlerinde de bankalar ve havacılık sistemlerinin de dahil olduğu kurum ve kuruluşların işletim sistemlerini etkileyen bir kesinti ortaya çıktığı belirtildi.

 

THY’nin Biletleme ve Rezervasyon İşlemlerinde Aksama

 

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti. Üstün, sorunun giderilmesi ve yolcuların mağdur olmaması adına gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.

 

Siber Saldırı İddiaları Reddedildi

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir siber saldırının söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Ama bunun tekerrür etmemesi için de gerekli önlemleri arkadaşlarımızla beraber planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. İnşallah sistemi bir an önce işler hale getirerek bunu da ortadan kaldırmış olacağız. Ama özellikle şunun altını çizmek istiyorum bir siber saldırı söz konusu değildir." dedi.

 

BTK'dan Açıklama

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) yapılan açıklamada, yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği belirtildi.

 

 

(KAYNAK:AA)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.