ŞUNU UNUTMASINLAR: DEVLETİN SIRTINA YÜK OLAN, EMEKLİLER DEĞİL, AKP İKTİDARIDIR!

CHP Antalya Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mustafa Erdem, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu kürsüsünde tasarruf tedbirlerini içeren kanun teklifinin 5. Ve 29. Maddesi hakkında konuştu. 

19 Temmuz 2024
ŞUNU UNUTMASINLAR: DEVLETİN SIRTINA YÜK OLAN, EMEKLİLER DEĞİL, AKP İKTİDARIDIR!

Beşinci maddeyle, BOTAŞ görevlendirmeleri nedeniyle bütçeden olan alacakları ile yaptığı ithalattan kaynaklanan KDV ve gümrük vergisi, idari para cezası, gecikme zamları gibi borçların birbirinden mahsup edilmesi öngörülüyor.

“NE HİKMETSE HER SEÇİM ÖNCESİ DOĞALGAZ BULUYORLAR AMA YÜKLÜ FATURALARDAN KURTULABİLEN YOK!”

“BOTAŞ, ithalattan ve diğer işlemlerden kaynaklanan vergi borcunu Maliyeye ödeyememekte çünkü Cumhurbaşkanlığı görevlendirmesi gereği doğal gazı maliyetinin altında bir fiyattan satmakta ancak görevlendirmeden kaynaklı zararını hazineden tahsil edememekte” açıklamasında bulunan Erdem, “AKP'li arkadaşlarım hemen hatırlayacaktır, bir cümleyi onlarla paylaşmak istiyorum, aslında reklamı paylaşmak istiyorum: "Müjdeler olsun, evlerde mutfak ve sıcak su tüketimindeki doğal gaz bir yıl ücretsiz. Önümüzdeki bir ay boyunca ısınma dâhil evlerdeki tüm doğal gaz tüketimi ücretsiz, evlere bedava doğal gaz ücretsiz; armağan olsun!" Hatırladınız değil mi, değerli arkadaşlar? Bu en son Mayıs 2023'te seçim öncesi vatandaşa verdiğiniz müjde. Neden? Çünkü AKP iktidarı her seçim öncesi ne hikmetse ya Karadeniz'de ya Sakarya'da ya da Akdeniz'de bir doğal gaz buluyor. Hani, yandaşlarınızın söylediği bir cümle vardı seçim öncesi: "Açın kombileri, açın pencereleri, açın, doğal gaz bulduk, kışın da olsa açın pencereleri, artık doğal gaz bedava." diyorlardı. Gerçi, şöyle geriye dönüp bir baktığımızda görüyoruz ki AKP'li arkadaşlar 2004'ten bu yana her seçim öncesi 30'un üzerinde doğal gaz ve petrol bulmuş; şaşırmamamız lazım. Peki, bu doğal gaz bedava mıydı? Hayır. "Doğal gaza zam yapmıyoruz." diyerek her zaman yaptığınız gibi sadece vatandaşı kandırıyorsunuz. Seçim kazanmak için faturalara yansıtmadığınız bedeli dönüyorsunuz emeklinin, işçinin, memurun, asgari ücretlinin üç kuruş maaşından topladığınız vergilerle ödettiriyorsunuz, KİT'lere yapılan görev zararlarını maalesef vergilerimizle ödüyoruz. Ben buradan hatırlatmak istiyorum: Bu algı yönetiminiz artık işe maalesef yaramıyor, vatandaş sizin gerçek yüzünüzü gördü ve yerel seçimlerde de notunuzu verdi” Sözleriyle iktidarın her seçimde doğalgaz üzerinden yaptığı aldatmacaya değindi ve asgari ücretin en az 25 bin Türk lirası yapılması gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

EMEKLİYE 2500 LİRA ZAMMI BİLE ELİ TİTREYEREK VEREN İKTİDAR, ÇİFT MAAŞLI OLMAYI YASALLAŞTIRIYOR!

Çift maaş alan kamu görevlileriyle ilgili düzenleme yapılmasını öngören 29. Madde hakkında da konuşan CHP’li Mustafa Erdem, “Ülkede açlık sınırı 19 bin lirayı bulmuşken emeklisine 10 bin lirayı, çalışanına 17.400 lirayı reva gören AKP iktidarının bir gelenek hâline getirdiği ve yandaşlara ulufe gibi dağıtılan çoklu maaşlarla ilgili bir düzenleme olarak sunuluyor. "Sunuluyor." diyorum çünkü iktidarın her zaman yaptığı gibi, aslında bir algı oyunu. Neden diyorum? Çünkü bu kapsama sadece kamu görevlisi alınıyor ve kamu görevlisi statüsünde olmayanları kapsamıyor. Düzenlemeyle, kamuda görev yapan şanslılar için çifte maaş yasal hâle getirilirken neredeyse 10 emekli maaşına denk gelen 98 bin seviyesinde de ikinci bir maaş garanti altına alınıyor” açıklamasında bulundu.

Söz konusu maddede yapılan düzenlemeye göre, kamu görevlileri için görevleri haricinde özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, sadece bir görev için ödeme yapılacak ve bu ödemenin üst sınırı da 98 bin tl olacak.

AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler’in; "En düşük emekli aylığının 12.500 liraya tamamlanması hâlinde 2024 yılı Temmuz-Aralık dönemi içerisinde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 703 bin 788 kişidir. Toplam bütçeye maliyeti de bu altı aylık dönemde 33 milyar 200 milyon TL'dir. Yıllara böldüğümüzde bu maliyetin bütçemize çok daha fazla bir yük getirdiğini ifade etmek isterim" sözlerini hatıırlatan Mustafa Erdem, “Şimdi size soruyorum: Yıllarca devlete prim ödemiş, emek vermiş ve emekli olunca da insanca yaşayacak bir ücret isteyen emekliye bu sözleri söylemek hak mıdır? Açlık sınırının 19 bin lira olduğu yerde en düşük emekli maaşını 12.500 lira yapmayı bir lütuf gibi sunmak ayıp değil midir? Bu ülkede çalışanın neredeyse tamamının ücretini 17 bin lira asgari ücrete sabitlemişken yandaşlarınıza ballı kaymaklı çift maaş hak mıdır? Vicdanınız kaldıysa elinizi vicdanınıza koyun, söyleyin diyorum iktidar sahibi arkadaşlar. Biz Komisyonda söyledik, "Eğer ikinci maaş ödemesi yapacaksanız gelin yürürlükteki asgari ücreti geçmesin." dedik; önerge verdik, iktidar partisi milletvekillerince maalesef reddedildi. Bu iktidar emek ve emekçi düşmanı değerli arkadaşlar!” dedi ve CHP sıralarından alkışlar gecikmedi.

Ardından, “TMSF kapsamındaki kuruluşlara kayyım olarak atananlar, Varlık Fonu kapsamındaki şirketlerde görev alanlar bu kapsamın dışında tutuluyor. TMSF'de 4/7/2024 tarihi itibarıyla kayyım bulunan şirket sayısı 694. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunda 7 sektörden 30 şirket var. Bunlardan bazılarını sayayım: Ziraat Bankası, Halkbank, Borsa İstanbul, Türk Hava Yolları, PTT, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, Turkcell, TÜRKSAT, ÇAYKUR; daha bunlara ek 20 şirket var. İşte, bu şirketlerde görev alan arkadaşlar isterse 10 yerden maaş alabilecek, bu düzenlemenin dışında; yanlış duymadınız, bu düzenleme onları kapsamıyor” uyarısında bulundu.

“Emekliye verdiği 2500 lirayı devlete yük olarak görenler bunlardan maalesef rahatsız olmuyor. Asıl siz bu halkın sırtına yüksünüz ve bu halk sizi sırtından atacaktır” diye tepki gösteren Erdem, “Bu iktidarın tasarruf etmeyle ilgili bir derdi yok. İsraf ve şatafatın iktidarı, itibardan tasarruftan vazgeçemeyenlerin iktidarı!” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.