İSMAİL ÇAĞLAR: EMLAK DANIŞMANLARI’NIN PUANLANMASI HAKSIZ REKABETİ BAŞLATIR

 

03 Eylul 2024
İSMAİL ÇAĞLAR: EMLAK DANIŞMANLARI’NIN PUANLANMASI HAKSIZ REKABETİ BAŞLATIR

 Sarı sayfa olarak bilinen ilan portalında emlak danışmanlarının tüketiciler tarafından puanlanmasına başlandı. Türkiye’de altı ilde pilot uygulama yapıldı, ardından da büyükşehirlerde uygulamaya konuldu. Antalya Emlakçılar  Esnaf Odası  Başkanı İsmail Çağlar, sarı sayfa olarak bilinen ilan portalında başlatılan puanlama uygulamasını kabul etmediklerini ifade ederek, puanlamanın, işini doğru şekilde yapan emlak danışmanları arasında haksız rekabete yol açacağının altını çizdi. Hatta bu durum kaynaklı olarak mülk sahipleriyle, emlak danışmanları arasında hizmet bedeli oranlarına varan pazarlık ve ihtilafların olabilme riskini işaret etti.

 

 Başkan İsmail Çağlar, sarı sayfa olarak bilinen ilan portalında emlak danışmanlarının puanlamaya açılmasını sert bir dille eleştirdi. İlan sitesinin, fatura karşılığı satış yapılan bir e-ticaret sitesinden olduğunu vurgulayan Çağlar, “İlan sayfalarında sadece ilan görüntülenir, işlem sitede değil, dışarıda gerçekleşir. Sitede bir emlak satılmaz veya kiralanmaz, bir e-ticaret pazaryeri değildir. Puanlama sistemi ile portal trafik kazanır da, gerisi kime fayda sağlar bilinmez?” dedi.

 

 İLAN SİTESİ, FATURA KARŞILIĞI SATIŞ YAPILAN BİR E-TİCARET SİTESİNDEN FARKLIDIR

 

 “Emlak ofislerinin ve danışmanların hizmet kalitesini arttıracak her çözümün yanındayız” diyen Çağlar, “Ancak puan vermek/puan almak, vatandaşlarımız ve meslektaşlarımız açısından öncelikli bir sorun veya çözümü değildir. Üstelik manipülasyona açık ve kişiye göre değişen yani göreceli bir konudur. E-ticaret üzerinde satılmış bir ürün ve onun satıcısı, müşteri tarafından çeşitli kriterlerle puanlanabilir, yorum yazılabilir. Ancak burada kritik olan konu, ürünü gerçekten satın almış, fatura sahibi kişi tarafından puanlanıyor olmasıdır. Oysa bir ilan sitesi, fatura karşılığı satış yapılan bir e-ticaret sitesinden farklıdır. Sadece ilanı görüntüler, işlem sitede değil, dışarıda gerçekleşir. Satış ya da kiralama için sadece bir iletişim sağlar. Sitede bir emlak satılmaz veya kiralanmaz, bir pazaryeri değildir.” ifadelerini kullandı.

 

 PUANLAMA MÜŞTERİLERİN BİRİNCİL ÖNCELİĞİ DEĞİLDİR

 

 “Emlak danışmanlarına puan verilecek olması bir meslektaşımızın lehine veya aleyhine fark etmeksizin, her durumda haksız rekabete hizmet edebilir” diyen *Çağlar* sözlerine şöyle devam etti: “Üstelik bu manipülasyon, en çok da vatandaşlara zarar verecektir. Dolayısıyla, emlak sektöründe puanlama yapmak, müşterilerin veya sektörün taraflarının birincil önceliği değildir. Bu bakış açısının ne vatandaşa ne de meslektaşa faydası olamaz. İlan portalları öncelikle emlak ilan sitesi olarak kendi datalarını temizlemeli, ‘yetkili kişiden, doğru bilgi ile ilan’ konusuna odaklanmalıdır. Biz portalların lisanslanmasını ve meslektaşlarla haksız rekabetten sektörün korunmasını istemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

 

MESLEKİ İTİBARIMIZIN ÇİĞNENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

 

 Haksız rekabet girişimlerini mesleğin geleceği açısından iş birliği değil, yıkıcı tehdit olarak algıladıklarına dikkat çeken *Çağlar* şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “İlan portalları ile yaptığımız görüşmelerden ne yazık ki netice alamadık. Halbuki biz kendilerine şeffaf ve hesap verilebilir olmak kaydıyla her türlü iş birliğini desteklediğimizi ifade etmiştik. İşte ‘Önce herkes kendi işini doğru yapsın!’ dememizin sebebi de bu ve benzeri konulardır. Çağrımız şudur, emlak danışmanlarının puanlanmasına acilen son verilmesini istiyoruz. Bazılarının cepleri dolsun diye mesleki itibarımızın çiğnenmesine izin vermeyeceğiz.”

 

 

Antalya Emlakçılar Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı

İsmail Çağlar

0532 315 13 54

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.