DOLAR47,75
EURO55,10
GR. ALTIN6.770
BIST14.110
BITCOIN3.031.528
DÜNYA

AB’den enerji uyarısı: Fiyatlarda hızlı düşüş beklenmiyor

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Anna-Kaisa Itkonen, ABD ile İran arasında ilan edilen geçici ateşkese rağmen Avrupa enerji piyasalarında kısa vadede bir rahatlama beklenmediğini söyledi.

07 Nisan 2026 14,0B okunma
AB’den enerji uyarısı: Fiyatlarda hızlı düşüş beklenmiyor
AB’den enerji uyarısı: Fiyatlarda hızlı düşüş beklenmiyor

ANKARA - BHA

Brüksel’de düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan Itkonen, ateşkesin Avrupa’nın enerji tedarikine olası etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enerji fiyatlarını yukarı çeken mevcut krizin kısa sürede sona ermeyeceğini vurgulayan Itkonen, “Şu anda yüksek enerji fiyatlarına yol açan bu krizin kısa süreli olacağına dair kendimizi kandırmamalıyız. Öyle olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Hürmüz Boğazı vurgusu

AB’nin Hürmüz Boğazı üzerinden yaptığı enerji tedarikine de değinen Itkonen, Avrupa’nın bu hatta belirli ölçüde bağımlı olduğunu söyledi. Itkonen’in verdiği bilgilere göre, Avrupa Birliği’nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikinin yaklaşık yüzde 8,5’i Hürmüz Boğazı üzerinden sağlanıyor.

Petrol ve petrol ürünlerinde bu oranın yaklaşık yüzde 7 seviyesinde olduğunu belirten Itkonen, söz konusu tedarikin büyük bölümünün Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri kaynaklı olduğunu ifade etti.

Jet yakıtı ve dizel ürünlerinde ise Hürmüz Boğazı’nın Avrupa açısından daha kritik bir rol oynadığını kaydeden Itkonen, bu alandaki tedarik oranının yaklaşık yüzde 40 seviyesinde bulunduğunu aktardı.

Kaynak: BHA

Paylaş X Facebook

Yorumlar 0

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar moderasyondan sonra yayımlanır. Hakaret ve reklam içerenler onaylanmaz.

DÜNYA kategorisindeki diğer haberler

Sonraki haber yükleniyor…

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Detaylar için Çerez Politikası.