Dolar haftaya düşüşle başladı!

Dolar/TL 7.40 seviyesinin altında seyrine devam ederken baskı altında bulunmayı sürdürüyor. Piyasalarda ABD tahvil getirileri ve kabine toplantısı takip edilecek. 

01 Mart 2021
Dolar haftaya düşüşle başladı!

Dolar haftaya düşüşle başladı! Euro ve altın fiyatlarında son durum…

 

Dolar/TL’de, ABD 10 yıllık tahvil getirisinin ani bir şekilde yüzde 1.6 seviyesinin üzerine çıkması sonrası yaklaşılan 7.5’li seviyelerden getirilerdeki yükselişin durmasıyla 7.4’ün altına doğru sınırlı bir gerileme yaşanıyor.

Piyasalarda ABD tahvil getirileri başta büyüme olmak üzere yoğun iç ve dış veri gündemi ile corona virüsü kısıtlamalarının bir kısmının kaldırılmasının beklendiği kabine toplantısı izleniyor.

 

Piyasalardaki dalgalanmanın büyük bölümü her ne kadar ABD tahvil getirisi kaynaklı olsa da son günlerde mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine yönelik endişeler de bankacılara göre TL’deki baskıyı bir kademe daha artırdı.

Dolar/TL’de iki hafta önce görülen en düşük seviye olan 6.9’lardan başlayan yükseliş 7.4850’e kadar sürdü. Bu yükselişle birlikte TL bu yılki kazanımlarının tamamını kaybetti.

ASYA BORSALARI YÜKSELDİ

Asya borsaları, geçen hafta ABD Hazine tahvil getirilerinde yaşanan sert yükselişin ardından tahvil piyasalarındaki hareketlerin bir miktar sakinleşmesine paralel olarak yükseldi. ABD canlandırma paketine dair ilerleme de küresel ekonomiye dair iyimserliği desteklerken petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan ve son dönemde 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başlayan 5 yıl vadeli CDS cuma günü 1 ay aradan sonra ilk kez 300 baz puanı aştı.

Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.

Bazı yatırımcılar TL’de yaşanan değer kaybını geçici ve ABD’nin de konuyu çözmek zorunda olduğu bir süreç olarak görürken bazı yatırımcılar ise ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerle yeniden değer kayıpları bekliyor. Beklentilerin birbirinden bu kadar farklılaşması ise volatiliteyi beraberinde getiriyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.