Dolarda son durum! ABD seçim sonuçları takip ediliyor

Piyasalarda ABD seçim sonuçları yakından takip ediliyor. Dolar/TL 8.50 seviyesinde seyrediyor. 

04 Kasım 2020
Dolarda son durum! ABD seçim sonuçları takip ediliyor

Dolarda son durum! ABD seçim sonuçları takip ediliyor


Bugün ABD’de seçimlerinden gelen sonuçlar yakından takip edilecek. Yurt içinde en önemli veri Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan döviz kuru endeksleri olacak. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Eylül ayında 62,21 ile tarihi düşük seviyesini görmüştü. Türk Lirası ekim ayında yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti. Endeksi yeni bir rekor düşük seviyeyi görmesi bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), “Aylık Fiyat Gelişmeleri” ile ilgili değerlendirmesini yayınlayacak.

ABD SEÇİMLERİNİN SONUÇLARI BEKLENİYOR

Tüm piyasalar ABD seçimlerine kilitlenmiş durumda Global piyasalarda hizmet sektörü PMI verileri izlenecek. Öncelikle Fransa, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere verileri takip edilecek. ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi, cuma günü açıklanacak istihdamın öncü göstergesi olarak takip edilecek. Tahminler özel sektörde istihdamın 650 bin artacağı yönünde oluştu. ABD’de ayrıca MBA mortgage endeksleri, dış ticaret, hizmet sektörü PMI, ISM imalat dışı endeks ve DOE petrol stokları verileri izlenecek. Euro Bölgesi üretici fiyatları diğer izlenecek veri olacak.

Avrupa Birliği(AB) maliye ve ekonomi bakanları telekonferans yoluyla bir araya gelecekler. Günün faiz kararları Polonya ve Arnavutluk merkez bankalarından gelecek. ABD Merkez Bankası(Fed) iki gün sürecek faiz toplantısına başlayacak. Karar yarın TSİ 22.00’de açıklanacak.

ABD’de piyasalar hala Joe Biden’in başkan seçileceğini ve Demokratların Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da çoğunluğu elde edeceğini fiyatlıyorlar. Ancak tedirginlik de var. Ancak, oy sayımlarından gelen sonuçların seçimden önce yapılan anket ve projeksiyonlarda öngörülen kadar net bir zafere işaret etmiyor olması da piyasalarda dalgalanmalara yol açıyor.

HANGİ ADAY NERELERİ KAZANDI?

ABD seçimlerinde oy sayım işlemleri devam ederken, NBC, Fox News, Edison Research gibi seçimleri yakından takip eden kuruluşlardan eyaletlerdeki seçim sonuçlarına yönelik kesin projeksiyonlar geliyor.

NBC’nin verdiği bilgiye göre Kaliforniya, Washington ve Oregon eyaletlerini Demokrat aday Joe Biden kazandı. Fox News’un yaptığı projeksiyona göre ise Başkan Donald Trump Florida ve Idaho’yu kazandı.

Edison Research tarafından yapılan projeksiyonlara göre de Missisippi ve Wyoming’i de Trump kazandı. ABD seçimlerinde kazananı alınan oy miktarı değil, kazanılan delege sayısı belirliyor. Başkan seçilmek için 270 delege gerekli.

Sokakta herkes “Dolar, borsa, altın ne olur?” diye birbirine soruyor. İşte finansal kuruluşlardan uzman kişilerin hazırladığı teknik analiz notları:

ALTIN

İkon Menkul tarafından hazırlanan altın analizinde ABD seçim sonuçlarının geldiği dakikalarda hareketli anlar yaşandığı belirtildi. Bir süredir takip edilen destek ve dirençlerin kırılmadığı belirtilen notta, “Yukarıda 50 günlük ortalamaya temas etse de bu ortalama altında kalmaya devam ediyor. Bu ortalamanın üzerinde günlük mum kapanışları sağlanmadan sarı metalde yükseliş eğiliminden bahsetmek teknik olarak zor olacaktır. Destekler 1900 – 1875 – 1860 – 1848, dirençler: 1914 – 1930 – 1958 – 1984” ifadelerine yer verildi.

DOLAR

Işık Menkul tarafından hazırlanan bültende TCMB’nin yeni swap faizi hamlesi ve TÜİK’İn açıkladığı ekim ayı enflasyon rakamlarının takip edildiği dün, ABD seçim riski ile TL’de negatif ayrışma görüldüğü ve kurda yine rekorların kırıldığı belirtilerek, “Ancak, gün içerisinde 8.54 seviyesini aşan kur, TCMB’nin olağanüstü toplantı yaparak faiz artırabileceğine dair gelen bazı haberler sonrasında geri çekildi ve günü 8,40 civarından kapattı. ABD seçim sonuçları ile güne başladığımız kurda, şu an için 8,41 seviyesi üzerinde fiyatlama görmekteyiz ve teknik fiyatlamalardan daha çok gün içerisinde gelecek haber akışları ile yine fiyatlamaların şekil bulmasını beklemekteyiz.” denildi.

BORSA

İnfo Yatırım tarafından paylaşılan notta şu ifadelere yer verildi:

BIST100 endeksi tarafında ise günün ilk yarısında yukarı yönlü bir seyir izlenirken öğleden sonra ise satış baskısıyla birlikte endeksin 1.130 puanı destek haline getirdiğini görüyoruz. Endekste kısa vadede 1.155 – 1.160 seviyesinin direnç olması beklenirken,aşağı yönde 1.140 ve 1.130 seviyelerinin destek oluşturmaya devam etmesini bekliyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.