KORKUTELİ KÖMÜR MADENİ İSTEMİYOR
ANTALYA DUYURULAR, 03 Haziran 2020 19:23Köylüler kömür ocağına “hayır” dedi Antalya’nın Korkuteli ilçesi Dereköy Yaylası’na açılmak istenen kömür ocağına köylüler ve çevreciler tepki gösterdi. Turkuaz Kömür İşletmeleri Aş. Tarafından kömür çıkarmak için 10 yıl süreyle kiralamak istenilen araziler köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılıyor.
Antalya’nın Korkuteli ilçesi Dereköy Yaylası’na açılmak istenen kömür ocağına köylüler ve çevreciler tepki gösterdi. Turkuaz Kömür İşletmeleri Aş. Tarafından kömür çıkarmak için 10 yıl süreyle kiralamak istenilen araziler köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılıyor.
Dereköy Yaylası bin 300 nüfusa sahip. Yaklaşık 8 bin dönüm arazisi bulunan Dereköy'de bazı köylüler kömür madenciliği yapan şirketle kira sözleşmesi yaptı.
Şu ana kadar köylülerden yaklaşık 50 dönümlük alan kiralayan maden şirketi madenin faaliyete geçebilmesi için önce 180 dönüm ardından da 600 dönümlük alanı kiralayacağı öğrenildi. Dereköy halkı madencilik şirketine tepki göstererek, tarım arazilerinin madencilik şirketine kiralanmasının yanlış olduğunu dile getirdiler.
Antalya’nın Korkuteli ilçesi Dereköy Yaylası Mevkii’nde yaşayanlar yerleşim yerinde yapılmak istenen kömür madenine karşı harekete geçti. Turkuaz Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından arazilerinin kiralanmak istendiğini belirten 326 kişi Korkuteli Kaymakamlığı’na maden yapımına karşı dilekçe verdi.
A Platformu (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu) üyelerinin destek verdiği Dereköylülerin madene karşı verdikleri dilekçede, “Kömür madenciliğine asla izin verilmemesini, kömür madeni için her türlü yasal işlemin maden açılmaması için sonlandırılmasını, her türlü izin başvurularının reddedilmesini talep ediyor ve köyümüzde huzurun yeniden tesis edilmesini talep ediyoruz” denildi.
RUSYA'YA YILLIK 5 TON KAYSI İHRACATI
Ana geçim kaynağı tarımsal üretim olan köyde, kayısı, vişne ve erik üretilirken Rusya'ya yıllık 5 ton kaysı ihracatı yapılıyor. Kömür madenciliğinin tarım arazilerine büyük zarar vereceğini belirten A platformu (Antalya-Isparta-Burdur-Denizli-Kaş) sözcüsü Hediye Gündüz, “Köyde vişne üretimi bin ton, şeftali 5 bin ton, erik 4 bin tondur. Kömür madenciliğinde ortaya çıkan devasa toz bu üretimleri çok kötü etkileyecektir. Özellikle rüzgarlı havalarda bir toz zerreciğinin 30 kilometrelik mesafelere taşındığı bilinen bir gerçektir” diye konuştu.
ANTALYA DUYURULAR, 03 Haziran 2020 19:23
Yorumlar (0)