Kandilli Rasathanesi Müdürü, İstanbul'un en büyük şansını açıkladı
, 17 Ağustos 2020 01:5017 Ağustos Depremi'nin yıl dönümünde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'da kırılan yer küre parçalarının her yıl 2,5 santim batıya doğru kaydığını söyledi. İstanbul'un en büyük şansının ise fayın şehrin içinden geçmemesi olduğunu ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 17 Ağustos deprem felaketinin 21. yıl dönümünde konuştu. Özener, beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili "Marmara'da deprem beklerken ülkemizin başka bir yerinde 7'nin üzerinde bir depremle karşılaşırsak buna şaşırmamamız gerek. GPS gözlemlerinden elde edilen verilere göre, her yıl ortalama 2.5 santimetre batı-güney batı yönüne doğru kayıyoruz" dedi. İstanbul'un en büyük şansını "İstanbul için şansımız, fay hattının şehrin içinden geçmemesi. Gölcük ve İzmit'in içinden geçen fay, megakente 8-15 kilometre mesafede yer alıyor" sözleriyle anlattı.
"İSTANBUL'U ETKİLEYECEK DEPREM 7'NİN ÜZERİNDE OLACAK"
Milliyet'e konuşan Prof. Dr. Haluk Özener1939 Erzincan sarsıntısından sonra Kuzey Anadolu Fayı üzerindeki depremlerin batıya taşındığını belirtti. Prof. Dr. Özener, "Başta İstanbul'u etkileyecek Marmara Depremi'nin büyüklüğü 7'nin üzerinde olacak. Tarih veremiyoruz. Bu aşamada yapılabilecek tek şey deprem zararlarını azaltmak. Hesaplama ve öngörülerimiz, Marmara'daki sarsıntının 7.2 büyüklüğü civarında olacağını gösteriyor. Bu tek parçalı bir kırık olabileceği gibi iki ya da üç parçalı kırık da olabilir. Biz Marmara'da deprem beklerken ülkemizin başka bir yerinde 7'nin üzerinde bir depremle karşılaşırsak buna şaşırmamamız gerek.
"HER YIL 2,5 SANTİMETRE BATI-GÜNEY BATI YÖNÜNE DOĞRU KAYIYORUZ"
GPS gözlemlerinden elde edilen verilere göre, her yıl ortalama 2,5 santimetre batı-güney batı yönüne doğru kayıyoruz ve bu da bir enerji birikmesine yol açıyor. Depremlerin nerelerde olabileceğini biliyoruz ancak ne zaman olacağını bilemiyoruz. Zamanını bilemediğimiz için her an olacakmış gibi depreme karşı hazırlıklı olmalıyız" dedi.
"İSTANBUL'DA YAPILARIN YENİDEN İNŞAASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
17 Ağustos depreminden sonra otoyol, köprü, viyadük, okullarda ciddi iyileştirme çalışmaları yapıldığını, hastaneler ve tarihi binaların güçlendirilip, stratejik noktaların elden geçirildiğini vurgulayan Özener, "Ancak bu, önümüzdeki depreme yüzde 100 hazırız anlamına gelmiyor. Katedecek yolumuz var. İstanbul'da yapıların yeni deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşaası büyük önem taşıyor" diye konuştu.
"İSTANBUL İÇİN ŞANSIMIZ FAYIN ŞEHRİN İÇİNDEN GEÇMEMESİ"
Prof. Dr. Özener, tespit ve uyarılarını şöyle sıraladı: "Kentsel dönüşümde İstanbul'un bir bütün halinde ele alınması, belli bölgelerde transfer alanları yaratılarak dönüşümün gerçekleştirilmesi doğru olacaktır. Fay hattına uzaklığınız, binanızın oturduğu zeminin özellikleri, yapınızın özellikleri, yapı-zemin ilişkisi depremden etkilenme oranınızı belirliyor. Salt olarak, 'Benim evim faya çok uzak, ben çok güvendeyim' veya 'Evim fayın oldukça yakınında, ondan dolayı çok büyük risk altındayım' demek çok gerçekçi olmayacaktır. İstanbul için şansımız, fay hattının şehrin içinden geçmemesi. Gölcük ve İzmit'in içinden geçen fay, megakente 8-15 kilometre mesafede yer alıyor."
"HER FAY FARKLI DAVRANIYOR"
Prof. Dr. Haluk Özener "Marmara Denizi'nde 1200 metre derinliğe kadar 12 adet deniz dibi sismometresi çalıştırıyoruz. Sismometrelere ilaveten deniz dibi elektro-manyetometre ve ekstensometreler de deniz tabanına kuruldu. Bu cihazlarla Marmara Denizi'ndeki depremselliği sürekli izleyebiliyoruz. Marmara Denizi'ndeki her fay parçasının farklı davranış gösterebildiği ve sismik enerjiyi farklı şekillerde biriktirdiği anlaşılıyor. Ayrıca, deniz tabanı istasyonlarında kaydedilen deprem sayısının, karadaki istasyonlarda kaydedilenlerden genel olarak iki kat daha fazla olduğu veri analizi ile anlaşılmıştır.
"2 METRE DALGA VAR"
Veriler Marmara Denizi etrafına kurulan GPS istasyonlarıyla destekleniyor. Bölgesel Deprem ve Tsunami İnceleme Merkezi'nde yapılan çalışmalar neticesinde, Marmara Denizi'nde farklı deprem senaryoları çalışılarak elde edilmiş tsunami senaryoları var. Bazı istisnai kıyı bölgelerinde 2 - 2.25 metre dalga yüksekliği görebiliriz. Marmara'da fayın özelliğinden dolayıtsunaminin deprem sonrasında deniz tabanı heyelanından sonra oluşacağını bekliyoruz."
"DEPREMİ ENGELLEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"
Deprem bilimciler arasındaki tartışmaların kamuoyu önünde yapılmasını doğru bulmadığını dile getiren Prof. Dr. Haluk Özener, "1999 yılında üst üste gerçekleşen iki depremin ardından bir sonraki depremin büyük olasılıkla Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içinden geçen kısmında meydana geleceği tahmin edilmekte. Bu konuda bilim insanları çoğunlukla benzer düşünceleri taşıyor; ancak farklı gözlem teknikleri, farklı hesaplama teknikleri, farklı modeller ile olacak depremin büyüklüğü konusunda farklı sonuçlar ya da yorumlar ortaya çıkabiliyor. Deprem, bir doğa olayı ve engellememiz veya zamanını ötelememiz mümkün değil. Nasıl önlem alacağız, zararlarını azaltmak için neler yapmalıyız? Bunlara odaklanmamız gerekiyor" dedi.
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Anahtar Parti İl Başkanı: "Çocuklarımızı Kaderine Terk Etmeyeceğiz"

Adnan Asar’dan SGK İl Müdürü Tanrıöver’e Ziyaret

ANTALYA’DA KONYA RÜZGARI ESİYOR: KONYA MİRAY ETLİ EKMEK SALONU

Fatih Bayhan, Sebîlürreşad Kültür ve Sanat Merkezi’nin Başarısının Arkasında

Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Samsun Rotary Kulübü’nde Kalkınma ve Refahı Anlattı

Ferhat Durmuş, "Gönül Dağı Nefesi" Konserinin Müzikal Başarısının Mimarı

Selma Geçer, Azerbaycan’ın Coşkusunu "Gönül Dağı Nefesi" Konserinde Yükseltti

Sabiha Karaosman, Gönül Dağı Nefesi Konseri ile Kültür ve Sanat Dünyasına Katkı Sağladı

Figen Kaya'nın Sunumuyla "Gönül Dağı Nefesi" Yaza Merhaba Konseri Coşkusu

Bursa’nın Usta İsmi Celal Çavdar’dan Ahlak ve Emek Dolu Bir Hayat Dersi

WhatsApp Üzerinden Büyü Tuzağı: Serkan Taşkıran Yakalandı

Sanatımın Kölesiyim, Paranın Değil” Celal Çavdar’dan Ustalık ve Ahlak Dolu Bir Hayat Dersi!

TERMELİLER GAZZE İÇİN TEK YÜREK OLDU

Aquamarine Denizcilik, AMT Tekne'nin Antalya Bayiliğini Üstlendi

Antalya Turizmine Değer Katan İş İnsanları ve 27 Haziran'da İşletmelere Ödül Töreni Düzenlenecek

Turan Devletleri Teşkilatı Arama Kurtarma Başkanlığı'na Güvenlik Birimlerinden Ziyaret

Mellililer Dernek Başkanı Ercan Öztürk ile Başkan Hakan Tütüncü Sabah Kahvaltısında Buluştu

Global Otomotiv’den Güvenlik Güçlerine Anlamlı İkram

Antalya sürdürülebilir turizmin yeni lideri oluyor

ANTALYA TURİZMİNE DEĞER KATANLAR ÖDÜLLERLE TAÇLANIYOR

Antalya’da Türk Halk Müziği Rüzgârı: “Yaza Merhaba” Konseriyle Sanatseverlere Unutulmaz Bir Gece

İstanbul Depremi'ne KKTC AKUT’tan Daima Hazırız Mesajı

HAKAN TÜTÜNCÜ’DEN GÖNÜL BAKIR’A ANLAMLI ZİYARET!

UNUTULMAZ BİR DİYARBAKIRSPOR- FENERBAHÇE ANISI

MEHMET TALİH’E ANLAMLI ÖDÜL: BAŞARISI BULUNDUĞU HER ALANA DEĞER KATIYOR

Muratpaşa Tarım İlçe Müdürü Mustafa Şener, Asar Etli Pide ve Börek Salonunu Ziyaret Etti

AKDENİZ’E DEĞER KATANLAR GÖRKEMLİ TÖRENLE ONURLANDIRILDI

EYÜP KABABAŞ’A SANATIN VE SESİNİN GÜCÜYLE ANLAMLI ÖDÜL

ÜMİT BALKIZ’A SANAT VE KÜLTÜRÜN NEFESİ ÖDÜL GETİRDİ

ALPER KOCABIYIK’IN SANATINA ANLAMLI ÖDÜL

GENÇ SANATÇI VE GİRİŞİMCİ EMRE SÜREKLİ’YE SANATA KATKILARINDAN DOLAYI ÖDÜL

İSA ARIKAN’A LEZZETTEKİ İSTİKRARI VE EMEĞİNDEN DOLAYI ÖDÜL

GOBU CAFE’NİN GÜLER YÜZÜ GÜLAY ÖZDEN’E ANLAMLI ÖDÜL

EMLAK SEKTÖRÜNE ÇİFT İMZA: DERYA VE ALİ DEMİR'E ANLAMLI ÖDÜL

SAĞLIK SEKTÖRÜNDEN GAYRİMENKUL LİDERLİĞİNE: ŞÜKRÜYE ERTEKİN’E ANLAMLI ÖDÜL

EMİR GAYRİMENKUL’ÜN BAŞARILI İSMİ GÖNÜL BAKIR’A ANLAMLI ÖDÜL

MERHAMETİN TAÇLANDIĞI AN: MERYEM ÇEKEN’E “YILIN YARDIMSEVERİ” ÖDÜLÜ

İNŞAAT VE GAYRİMENKULDE GÜVENİN ADI: EFENDİ ÖZDEMİR’E BAŞARI ÖDÜLÜ

DOĞAYLA İÇ İÇE YAŞAMIN MİMARI: ALİ TAŞGIN’A EMLAK SEKTÖRÜ ÖDÜLÜ
