‘Karantina süresini 7-10 gün arası kısaltalım’ tartışması
GÜNDEM, 01 Aralık 2020 12:52Türkiye'de vatandaşların bir çoğu karantina kurallarını ihlal ederken ABD temaslı kişilerin karantina süresini kısaltmayı tartışıyor. Karantina kurallarının sık sık ihlal edildiği Anadolu'da görev yapan hekimler konu hakkında tam bir fikir birliği içinde değil.
Corona virüsü salgınında her gün rekor ölüm ve vaka sayıları raporlanmaya devam ediyor. Pandemiyle mücadelede tartışılan konulardan biri de 14 günlük karantina süresini kısaltmak. ABD Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi, süreyi kısaltmak için sunacağı önerinin son aşamasına geldi.
Neredeyse bir yıldır süren salgınla mücadele, küresel çapta büyük bir hasara yol açarken, vatandaşlarda da ‘pandemi yorgunluğuna' sebep oldu. Maske, mesafe kuralının yanı sıra vatandaşların karantina şartlarına uymadığı haberleri günden güne artıyor. Kişisel izolasyonun sağlanamıyor oluşu salgının da önüne geçilmesinde ciddi bir engel teşkil ediyor.
SEMPTOMLAR NE ARALIKLARLA ORTAYA ÇIKIYOR?
Johns Hopkins Bloomberg School of Public’ten epidemiyolog Justin Lessler hastalanan insanların yaklaşık yüzde 50’sinin enfekte olduktan sonra beş ila altı gün sonra, yüzde 9’unun 10’uncu günden sonra, yüzde 2’sinin ise 14’üncü günün sonunda semptom gösterdiğini anlatıyor.
The Wall Street Journal’ın haberine göre; ABD Salgınla Mücadele ve Kontrol Merkezi, vatandaşlarda pandemiyle mücadelede hem fiziksel olarak hem de mental olarak yorgunluk seviyesinin üst düzeye çıktığını belirtti. Bu kapsamda hazırlanılan karantina süresinin kısaltılmasıyla ilgili önerinin son aşamasına gelindiği bildirildi. Bu önerinin halkı karantinaya uyma konusunda teşvik edici olabileceği düşünülüyor. Hali hazırda kendi enfeksiyon dalgalarını yaşayan Fransa, Almanya ve Belçika, karantina süresini kısaltma yoluna gitti.
KARANTİNA SÜRESİ 7-10 GÜN ARASINA ÇEKİLEBİLİR
Dünya Sağlık Örgütü 14 gün karantina süresini önermeye devam ediyor. Ancak ABD Salgın Merkezi'ne göre bu süre 7 ile 10 gün arasına çekilebilir. Merkezin Covid-19 müdahale birimi yöneticisi Henry Walke, 7-10 gün karantinada kalacak kişilerin virüs taşımadığına ilişkin nasıl bir test yapılacağının tartışıldığını belirterek “Sahip olduğumuz bazı çalışmaların ve sahip olduğumuz modelleme verilerinin, karantinadaki vatandaşları test ederek süreyi kısaltabileceğimizi gösterdiğini düşünüyoruz.” dedi ve ekledi: Testin negatif çıkması durumunda karantinadan çıkan vatandaşların enfeksiyon geliştirme olasılıkları oldukça düşük olacak.
SÜREYİ KISALTMAK TEST İHTİYACINI ARTIRABİLİR
Johns Hopkins Bloomberg School of Public'ten Dr. Lessler karantina sürelerinin duruma bağlı olması gerektiğini savundu. Lessler test sonucu negatif çıkan birinin sağlık olan başka vatandaşlarla birlikte ofise dönmesinde bir sakınca olmayabileceğini belirtti. Lessler riskli grupta yer alan yaşlı vatandaşları ziyaret etmeden önce 14 günlük karantina süresinin uygulanmasının daha akıllıca olduğunu belirtiyor.
GÜNDEM, 01 Aralık 2020 12:52
Yorumlar (0)