CHP’Lİ BUDAK’TAN ANTALYA LİMANI ÇAĞRISI
SİYASET, 25 Kasım 2021 20:18CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Çetin Osman Budak, elektrik faturalarındaki TRT Payı kesintisinin sonlandırılmasını da içeren Torba Kanun Teklifi’nin Sanayi Komisyonundaki görüşmeleri sırasında limanların işletme hakkı devirlerinin 49 yıla uzatılmasına tepki gösterdi. Görüşülen Kanun Teklifi’nin çok küçük bir zümrenin baskıları ve talepleri nedeniyle hazırlandığını ifade eden Budak, “İktidarın Katar sevgisini bizim anlamamız mümkün değil. Geçen sene Katarlı bir şirkete 140 milyon dolara, sekiz yıllığına devredilen Antalya Limanı, 2047’ye kadar Katarlılara verilmek isteniyor. İktidarın Katar sevgisinin son kurbanı Antalya Limanı olacak” dedi.
“LİMANI KATARLILARA DEĞİL, ANTALYALILARA VERİN”
Antalyalı sanayicilerin ve ihracatçıların limanın işletme hakkına talip olduklarını dile getiren Budak, “ Muğla ile Mersin arasında kuru yük ve konteyner taşıyabilecek başka liman yok. Antalya’daki sanayiciler, Antalya’daki ihracatçılar, Antalya’daki ithalatçılar ihraç ya da ithal edecekleri ürünleri yüksek fiyatlar nedeniyle diğer illerdeki limanlara yönlendiriyorlar. Niye? Çünkü liman tekel. Ve fiyatlar çok yüksek. Antalya’da şu anda sanayicilerin bu konuyla ilgili bir talebi var. ‘Bu limanı bize verin. Biz bu limanı Antalya’nın ekonomisine, Antalya’nın sanayisine, Antalya’nın tarımına katkı sağlayacak hâle getirebiliriz. Soğuk zinciri oluştururuz; buradan Rusya’ya gönderdiğimiz domatesimizi, patlıcanımızı, biberimizi bununla gönderebiliriz. Bize verin, ihaleye çıkın, zaten ayrıcalık da istemiyoruz, alalım biz bunu’ diyolar”
20’den fazla limanın sözleşmelerinin rant için ihalesiz uzatılacağını dile getiren Budak şunları söyledi:
“Dikkat çeken bir diğer liman, İskenderun Limanı. Limak tarafından işletiliyor, 2048’de bitiyor sözleşme tarihi. Niye uzatıyoruz bunun işletme devir hakkını ? Sebebi ne? 2048’e daha önümüzde yirmi yedi sene var, yatırım yapacaksa yapsın. Yirmi yedi sene boyunca bu işletme bu limanı işletmeye devam edecek. Sözleşmeyi 2061’e kadar uzatma hakkı vermenin ranttan başka bir açıklaması yok.
Dünyada şu anda ticaret savaşları yaşanıyor. Yani Çin, Amerika, dünyanın gelişmiş ülkeleri, gelişmekte olan ülkeleri, birbirleriyle kıyasıya mücadele ediyorlar. Ürünlerin dünyada serbest dolaşımı limanlar üzerinden olur ve şu anda limanlar savaşı var; dünyada limanlar savaşı çok stratejik. Biz bu limanlarımızı yabancılara veriyoruz, süreleri uzatıyoruz, ihale yapmadan bunları veriyoruz; içeriğini genişletecek, yeni hatlar açacak, ülkenin ihracatına, sanayisine katkı sağlayacak yeni oluşumlar için yapmıyoruz bunu, birilere peşkeş çekiyoruz, çok açık.”
CHP Antalya Milletvekili Budak, konuşmasında şunları söyledi:
“TRT’NİN ALDIĞI BANDROL ÜCRETLERİNİ DE KALDIRIN”
“Ben Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanıyım, o dönemde bizler TRT’ye çıkıyorduk, çağırılıyorduk, ekonomiyle ilgili bir şeyler söylüyorduk. Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekiliyim, 7’nci senedeyim ve yedi senedir bir kere TRT’ye çıkmadım. Sadece yüzde 2’ye kandırıp topluma bir elma şekeri sunuyorsunuz ama içinde zehir var, içine birçok şeyi öyle bir yerleştirmişsiniz ki sadece herkesin dikkati TRT payında, rakamları çıkarttım: 2020 yılında enerji pay olarak yüzde 2’den 1 milyar 215 milyon lira toplanmış; 2010 -2020 arasında toplam rakam 8 milyar 923 milyon lira; biraz önce bir arkadaşımız söyledi, “Buradan 3 milyar lira gibi bir tasarrufta bulunacağız.” dedi, gerçeği yansıtmıyor, rakamlar burada. Fakat TRT’yle ilgili asıl dikkatinizi çekmek istediğim şey şu: Bandrol gelirleri 2020 yılında 2 milyar 619 milyon lira. Neydi enerji payı? 1 milyar 215... Neredeyse 2,5 katı gibi bandrolden alınıyor ve bandroller nelerden alınıyor? Televizyondan, radyodan, cep telefonundan, ev sinema sisteminden, akıllı kol saatlerinden, bilgisayardan, tabletlerden… Böyle aşağıya doğru gidiyor. E, kaldırıverelim bunu, madem Komisyona geldi, bunu da kaldıralım.
Eğer gerçekten halka bir nefes aldırmak, bu kara kışı rahat geçirtmek istiyorsak gelin bu bandrolden falan alınan kesintilerin tamamını kaldıralım, topluma buradan güzel bir mesaj verelim. Bu kadar kötü günlerden geçen ülkemizin hiç olmazsa vatandaşlarımızın nefes alacağı bir karar buradan çıkartalım. TRT de diğer özel kanallar gibi çok çalışsın, reytingini artırsın, gitsin reklam alsın, reklamlarla kendi kanallarını döndürsün. Ya, bu kadar basit, zaten bütçesi var TRT’nin, devletten de gidiyor. Tamam yani bazı kanalların desteklenmesi gerekebilir, anlıyorum ama rekabetçi ortamda diğer televizyon kanallarıyla rekabet edebilecek noktaya getirirseniz, toplumun bütün kesimleri TRT’yi izler, TRT’nin bütün kanallarını izler."
SİYASET, 25 Kasım 2021 20:18
Yorumlar (0)