CHP’Lİ BUDAK: “ERDOĞAN’IN SEÇİM VAADİ, HAYALET YATIRIMLARA DÖNDÜ”
GÜNDEM, 20 Ekim 2022 18:52BUDAK, İKTİDARIN SANAYİ POLİTİKALARINI YERDEN YERE VURDU CHP’Lİ BUDAK: “ERDOĞAN’IN SEÇİM VAADİ, HAYALET YATIRIMLARA DÖNDÜ” “DÖRT ENDÜSTRİ BÖLGESİ, DÖRT YILDIR ORTADA YOK” CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran seçimleri öncesi sosyal medya hesabından müjdesini verdiği dört endüstri bölgesinde dört yıldan fazla geçmesine rağmen hiçbir üretim yapılmadığını söyledi. Endüstri Bölgeleri Kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri sırasında konuşan Budak, “ Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Haziran 2018’de sosyal medya hesabından dört endüstri bölgesinin hayata geçeceğinin müjdesini veriyor. Bunlar Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, Filyos Endüstri Bölgesi, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi ve Karasu Münferit Yatırım Yeri. Dört yıldır bu dört endüstri bölgesinde tek bir parça üretim yapılmadı. Hatta aralarında daha temeli bile atılmamış bölgeler var. İktidarın seçim öncesi oy avcılığı için vermiş olduğu vaatler, seçimden sonra hayalet yatırımlara döndü” diye konuştu.
“BİR ÜLKENİN SANAYİ BAKANI, FABRİKA YAPMAMAKLA ÖVÜNEMEZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ‘devlet fabrika kurmayacak, fabrikaları özel sektör kuracak’ yanıt verdiğini hatırlatan Budak, şöyle konuştu:
“Bir ülkenin Sanayi ve Teknoloji Bakanı fabrika yapmamakla övünemez. Kamu eliyle kurulan yatırımları haraç mezat sattınız. SEKA Balıkesir işletmesini, iktidara gelir gelmez, 2003 yılında 1 milyon 100 bin dolara, zamanında 95 milyon dolar harcanarak yapılmış SEKA Balıkesir Fabrikasını haraç mezat Albayraklara satıyorlar ve mahkeme bozuyor. Mahkeme diyor ki: "Burada büyük bir kayıp var, yüzde 1'ine sattınız. Yüzde 1'ine sattığınız için bu özelleştirmeyi iptal ediyorum." Mahkemeye devam ediliyor, 6 defa dava görülüyor; sonra Adalet ve Kalkınma Partisi buraya bir kanun maddesi getiriyor ve bütün bu engellemelerin üzerinden o SEKA Fabrikasını Albayraklara on beş sene sonra veriyor; daha hâlâ üretim yok.
“DEVLET ÖZEL SEKTÖRÜN GÜCÜNÜN YETMEDİĞİ YERE YATIRIM YAPAR”
Oranın şu anda, 1 dekarlık alanı 1 milyon doların üzerinde -devasa bir alandan bahsediyoruz- özelleştirmeler böyle yapılıyor, haraç mezat yapılıyor ve bir Sanayi Bakanının bunu söylemesini de ben buradan kınıyorum. Devlet, özel sektörün gücünün yetmediği yerlerde yatırım yapar, fabrika açar, istihdam sağlar; sadece Marmara Bölgesi'ne, Bursa'ya, İstanbul'a, İstanbul'un hinterlandına organize sanayileri yığmaz.
“SANAYİ YATIRIMLARI MARMARA BÖLGESİNDE YOĞUNLAŞMAMALI”
Bakanlık temsilcileri, Türkiye’de sanayi yatırımlarına ayrılan alanların Avrupa ülkelerine göre çok daha az olduğundan yakınıyorlar. Daha düşük katma değeri olan tarım alanlarının çok daha geniş yer kapladığını ifade ediyorlar. Hâlbuki iktidar bir şeyi ıskalıyor: Türkiye'nin her yerine tütün fabrikaları, tekstil fabrikaları, pazen fabrikaları, kombineler, bir yığın fabrika yapıldı ve bunların hepsi haraç mezat satıldı. Şu anda ithalatçıyız tarımda, kendileri de biliyor. Bakın, bu zihniyeti burada tartışmak lazım, ‘İtalya’nın toplam yüzölçümünün yüzde 4'ü sanayi bölgesi. Türkiye’de bu oran binde 4‘ diyorlar,ama 20 yıldır sanayiyi Anadolu’ya yayma gayretinde olmadılar. İstanbul’da 8 organize sanayi bölgesi var, şimdi dokuzuncuyu da İstanbul’a yapmaya çalışıyorlar. Gelin bu organize sanayileri Anadolu’ya kurun, Sivas’a kurun, Kayseri’ye kurun.
"ENDÜSTRİ BÖLGELERİ DE YANDAŞA"
Siz yine, burada endüstri bölgelerini yandaşlarınıza -tek tek isimlerini saymak gerekirse- yakın yandaşlarınıza veriyorsunuz. Mesela, Sakarya Karasu; Sakarya Karasu'daki BMC fabrikası zamanında çok güzellemeler yapan, âşık olan -biliyorsunuz- Ethem Sancak'a verilmişti. Kimle beraber? Otobüs firmasının sahibiyle, şimdi o kaçak. Sonra dedi ki: ‘Amerika destekledi AKP'yi, onlar öyle iktidara geldi." Elinden aldınız ve kime verdiniz? Tosyalı'ya. Hak mıdır, hukuk mudur, adalet midir? Tosyalı'ya verdiniz, Tosyalı ne yaptı? Tosyalı yatırımı devam ettirmedi, şimdi söküyor. Karadeniz kıyısında yüzlerce dönüm arazi, ne yapılacağını bilmiyoruz ama dedikodular orada bir otel inşaatının yapılacağıyla ilgili. Orada fabrika sökülüyor, yatırım yapılırken "35 bin kişi istihdam edilecek." denilerek buralar tahsis ediliyor, şimdi bir de bu kanun teklifiyle buraların bedelsiz satılması söz konusu, bedelsiz devri söz konusu. Ya, kamunun arazisini zaten kırk dokuz yıllığına vermişsiniz, hiç kimsenin sesi çıkmaz buna, Filyos da böyle, kimsenin sesi çıkmaz; oteller de böyle yapıldı, Türkiye şu anda turizmde iyi bir yerde. Ama siz kamunun arazisini bedelsiz niye devrediyorsunuz? Niye bu maddeyi buraya getiriyorsunuz? Üstelik, orada bir de kiralama hakkı veriyorsunuz orayı verdiğiniz özel işletmeye, kiralama hakkı veriyorsunuz. Yani Bakanlık bu yetkiyi özel işletmeye verebiliyor”
GÜNDEM, 20 Ekim 2022 18:52
Yorumlar (0)