CHP’Lİ BUDAK: “ANTALYA AKSU BELEDİYESİ, NE KANUN TANIYOR NE DE YARGI KARARI”
GÜNDEM, 28 Mart 2023 23:08CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’da Aksu Belediyesinin ‘Kaçak Orion Bazaar’ olarak ifade edilen pazar alanı ihalesini TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Budak, “Antalya’nın turizm bölgelerinden Kemerağzı’ndaki okul alanını pazar alanı olarak belirleyip adrese teslim ihale yapan Aksu Belediyesi, yargının iptal kararlarına rağmen ikinci ihaleyi de adrese teslim yaptı” dedi. Budak, “Neyse ki ikinci ihale şartnamesi de mahkeme tarafından İhale Kanunu’na aykırı bulunduğu için iptal edildi. Belediye derhal mahkeme kararlarına uymalı. İçişleri Bakanlığı da bu kanunsuz işlemlere imza atan kamu görevlilerini görevden almalı ve cezai süreci başlatmalıdır” diye konuştu.

Altı yıl boyunca kamuya ait bir taşınmazın haksız biçimde işgal edildiğini ve kamunun zarara uğratıldığını belirten Budak şöyle konuştu:
“Birinci ihale süreciyle ilgili 2021 yılında İçişleri Bakanlığı, kanuna aykırı hareket edildiği gerekçesiyle Belediye Başkanı başta olmak üzere 17 belediye yöneticisine soruşturma izni vermişti. Soruşturmaya rağmen belediye yöneticileri görevlerine devam etti. İkinci ihale şartnamesine öyle bir madde koymuşlar ki bu şartı sadece bir kişi sağlayabiliyor. Şart ise şöyle; ihaleye gireceklerden önceki kiralayanın taşınmaz üzerine yaptığı yapı için aldığı Yapı Kayıt Belgesi’ni devir aldığına dair belge sunmak zorunluluğu. İlk kiralamada usulsüz biçimde verilen Yapı Kayıt Belgesinin ikinci ihalede ihaleye girme şartı olarak istenmesi kanunsuzluğun katmerlenmiş halidir.
Söz konusu pazar alanında yaşanan rant yaratma ve haksız kazanç sağlama uygulamalarına baktığımız zaman AKP iktidarının kanun tanımazlığının bütün örneklerini görebiliyoruz. Usulsüz plan değişikliğiyle rant alanı yaratma var, kanuna aykırı işlem tesisi ile istediği kişilere ihale vermek var, mahkeme kararını uygulamamak var, hukuksuz ne ararsan var.
KANUNA AYKIRI SÖZLEŞMEYE EK OLARAK KAMUYA AİT 4 BİN M² ALAN İŞGAL EDİLDİ
Sayıştay’ın 2018 yılı Aksu Belediyesi’ne yönelik denetim raporunda 2017’deki kiralamaya ilişkin olarak; ihale onay belgesi, ihale ilanı ve kiralama şartnamesinde, kiralanacak taşınmazın yüzölçümünün 6.274,81 m² olduğu belirtilmiş olmasına rağmen yapılan incelemede, kiralama konusu parselin kuzey tarafında bitişik şekilde bulunan ve ihale kapsamında bulunmayan pazar alanı olarak tabir edilen 4.000,44 m² alanın da tesis yapılması suretiyle kullandırıldığını tespit etmiştir. Kiralama sözleşmesindeki alandan fazla alanın kullandırılmasının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 2’nci maddesindeki ihalede açıklık ve rekabet ilkesine aykırı olduğu belirtilmiştir.
“SORUŞTURMA İZNİ VERİLEN BELEDİYE BAŞKANI HALA GÖREVDE”
İçişleri Bakanlığı 2021 yılında Orion Bazaar adlı AVM’de yasalara aykırı hareket ettikleri belirlenen Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin başta olmak üzere 17 belediye yöneticisi hakkında soruşturma izni vermişti. Mülkiye Teftiş Kurulu müfettişlerinin hazırladığı ön inceleme raporuna dayanılarak hazırlanan kararda, ‘kanunlara açıkça aykırı hareket edildiği, kamu zararına neden olunduğu ve kişilere haksız menfaat sağlandığı’ belirtilmişti.
Budak önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“23 Şubat 2023 tarihinde yapılan ihalede taşınmaz hangi kişi ya da kuruma kiralanmıştır? Kiralama bedeli ne kadardır? 14 Mart 2023 tarihinde mahkemenin İhale Kanunu’na aykırı bulduğu ihale süreciyle ilgili kurumunuza iletilmiş herhangi bir şikayet var mıdır? Bakanlığımızca herhangi bir soruşturma yürütülmekte midir? Daha önce soruşturma izni verdiğiniz Belediye Başkanı ve belediye yöneticilerine yönelik soruşturma süreci hangi aşamadadır? Bu yöneticilere yönelik bakanlığınızca alınmış tedbir kararları nelerdir? Sayıştay Raporu’na yansıyan kamuya ait taşınmazın haksız işgaliyle ilgili ecrimisil bedelleri tahakkuk ve tahsil edilmiş midir? Edildiyse bu bedel ne kadardır?
GÜNDEM, 28 Mart 2023 23:08
Yorumlar (0)

Semerkant’ta Tarihi Zirve: Orta Asya ve AB Liderleri İlk Kez Bir Araya Geliyor

Muğla'da Başkanların Mutlu Günü: Aras ve Köksal Evlendi

İBB'den AKP Dönemine Ait Kamu Zararı Tespiti: Nureddin Nebati Detayı

CHP’ye Karşı Yapay Zeka ile Sahte Görüntüler Yayınlanabilir İddiası!

TRT'nin Aybüke Pusat Kararına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ’TAN BOYKOT ÇAĞRILARINA YÖNELİK AÇIKLAMA

AĞIR CEZA MAHKEMESİ ÜYELERİNİN DURUŞMAYA OLAN İLGİSİ

Yargıtay Üst Üste Mesaj Atan Bir Kişinin Cezasını Onadı!

Ramazan Bayramı Tatilinin İlk 4 Gününde 34 Kişi Hayatını Kaybetti, 4.784 Kişi Yaralandı

Bayram Tatilinin İlk 3 Gününde Emniyet Kemeri Kullanmayan 17 Bin 427 Sürücüye İşlem Yapıldı

Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı Kimyasal Analizlerle Adli Vakaların Aydınlatılmasını Sağlıyor

Bayram Trafiği Tedbirleri Kapsamında 69 Bin 11 Personel Görev Başında

Genç Yaşta Kaybettiğimiz Değerli Meslektaşımız Kubilay’a Veda

Antalya'da alkol masasında cinayet!

İzmir'de kan donduran cinayet!

Sebahaddin Şimşek Kimdir ?

Köksal Selçuk İle Ekonomi Üzerine Röportaj

DİYARBAKIR U16 LİGİ'NDE ŞAMPİYON DİYAR İNTER

Terme’nin Örnek Mahallesi Mescitli ve Örnek Muhtarı: Muharrem Görer

Yılın En Başarılı Genç İş İnsanı Ödülü VM Grup Otomotiv AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Buyruk’a Verildi

AKDENİZ’İN EN DEĞERLİ İŞ İNSANLARI 21 NİSAN’DA AKM’DE BULUŞUYOR!

MHP Diyarbakır Milletvekili Adayı Hasan Özmen’den Bayram Ziyaretleri ve Mesajı

MSG TV Medya Yapım Ailesi'nden Ramazan Bayramı Mesajı

"DAHA MUTLU BİR EĞİL İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ "

Eğil’de hasta, yaşlı, engelli vatandaşlar ile çocuklara tıraş hizmeti verilmeye başlandı.

"BU MU SENİN ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞIN EY ABD ?"

YOLSUZLUK SORUŞTURMASINA TAM DESTEK

AK PARTİ İLÇE BAŞKANINDAN DEM PARTİLİ BAĞLAR BELEDİYESİ'NE "EMEKÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERIN " ÇAĞRISI

AK PARTİ İLÇE BAŞKANINDAN DEM PARTİLİ BAĞLAR BELEDİYESİ'NE "EMEKÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERIN " ÇAĞRISI

Ayşegül Öznur Parlak Gümüşhane Kadın Girişimciliğine Öncülük Ediyor

'İş Bankasına kayyum gelecek' iddialarına ilişkin İş Bankası'ndan açıklama!

SASA temettü kararını açıkladı

İl Emniyet Müdürümüz Sayın İlker ARSLAN’ın Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

636’sı Polis, 84’ü Jandarma Toplam 720 Personelimiz Sivil Olarak Yolcu Gibi Otobüslere Binerek Seyahat Edecek

Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya: Bayram Tatili İçin Yola Çıkacak Sürücüler; Yollar Bizleri Sevdiklerimize Kavuşturmak İçin Vardır, Ayırmak İçin Değil

Jandarma İlkokul Öğrencilerini Ağırladı

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Trafikte Hedefimiz “Sıfır Can Kaybı”

Dİ-DER Genel Sekreteri İrfan Fırat’tan Ramazan Bayramı Mesajı

Sabiha Karaosman: “Bayram, Birlik ve Dayanışmanın En Güzel Zamanıdır”
