ANKARA-BHA
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) dışında basılmış ve güvenlik standartlarını taşımayan APP plakaları kullanan sürücülere, 1 Nisan itibarıyla 140 bin lira idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
Bakanlık açıklamasında, söz konusu uygulamanın ertelenmesinin gündemde olmadığı vurgulanarak, sürücülerin mağduriyet yaşamaması için belirtilen süreye dikkat etmeleri istendi.
Sahte plakaya tolerans yok
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede, trafik mevzuatına ilişkin son düzenlemeler kapsamında sahte plaka kullanımının ciddi güvenlik riski oluşturduğu ifade edildi. Açıklamada, 1 Nisan 2026 tarihi itibarıyla TŞOF dışında basılmış ve güvenlik standartlarını taşımayan plakaları kullanan araç sahiplerine kesin olarak cezai işlem uygulanacağı belirtildi.
Bu kapsamda sürücülere 140 bin lira idari para cezası kesileceği bildirildi.
Hatalı basılmış resmi plakalar kapsam dışı
Bakanlık, TŞOF tarafından basılmış ancak hatalı üretildiği tespit edilen plakalar için farklı bir uygulama yapılacağını da duyurdu. Bu tür plakaların sahte sayılmayacağı ve araç sahiplerine cezai işlem uygulanmayacağı belirtilirken, söz konusu plakaların belirlenen süre içinde yenileriyle değiştirileceği ifade edildi.
Ses sistemleri ve multimedya düzenlemesi yolda
Açıklamada ayrıca araçlarda kullanılan multimedya ekranları, hoparlör ve ses sistemlerine ilişkin teknik standartların da gündemde olduğu kaydedildi.
Bu alandaki düzenlemelerin, ilerleyen dönemde yayımlanacak yeni bir yönetmelikle netlik kazanacağı bildirildi.